Hírek

A bakonytamási evangélikus anyakönyvek feldolgozása közben, 2021 decemberében kaptam választ arra a kérdésre, ki volt a Pápateszéri Molnár Céh első céhmestere? Szalai Mihály (1756 – 1805) halotti anyakönyvében olvasható az alábbi bejegyzés:
Teszéri Szalai Mihály, Molnár Czéhnek Czéh Mestere, élt 45 évet, meghalt vízi betegségben.”

Szalai Mihály Pápateszéren született, 1756 februárjában, Szalai Mihály és Molnár Erzsébet gyermekeként, Bolla Imre és Kálóczy Katalin voltak a keresztszülei. Felesége Major Judit (1763 – 1805), gyermekeik: Sára (1785), Mihály (1787), János (1790) és Éva (1793).

Mihály (1787 - ?) születési, keresztelési adatai a teszéri plébánia anyakönyvében találhatók, Szabó Évával 1805 08 04-én kötött házasságának adatait azonban már a bakonytamási evangélikus anyakönyv tartalmazza. A bejegyzése szerint Szalai Mihály Czéhbeli Molnár Mester 1805 08 04-én kötött házasságot Szabó Évával.

Völler István tanulmányából 1978 óta tudjuk, hogy Bögi István volt a Pápateszéri Molnár Céh utolsó céhmestere. A bakonytamási evangélikus anyakönyvekből – ahol az evangélikus pápateszériek, köztük a molnárok születési, házasságkötési és halálozási adatait találjuk – most már az is kiderült, hogy ki volt a teszéri molnár céh első céhmestere a 18. században.

Nagy Péter

2021 december

Csernáton és Pápateszér után Győrben, a SZE Apáczai Csere János Kar központi épületében mutattuk be a PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című kiállítást, amelyet 2021 szeptember 29-én 14 órakor dr. Halbritter András Albert nyitott meg szép számú érdeklődő előtt. A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy Pápateszéren egykor 25 patakmalom őrölte a gabonát, szólt az 1975-ös építészeti felmérésről, melynek során a táncházmozgalom alapítói hat pápateszéri malmot mértek fel a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízásából. Összefoglalta a pápateszéri malmok megmentése érdekében az elmúlt években végzett munkát, majd utalt arra, hogy Nagy Péter, a pápateszéri malmok kutatója és e kiállítás létrehozója egykor dr. Barsi Ernő tanítványa volt a Győri Tanítóképző Főiskolán.

A megnyitón részt vettek a pápateszéri vízimalmok barátai, köztük Kapcsándi Gyula, valamint a Bögi malom makettjét felújító pápateszéri diákok - Bolla Ramóna, Jurcsa Szimonetta, Sárközi Hanna, Szabó Elizabet - tanárnőjük vezetésével. A kiállításnak helyet adó intézmény hallgatói és oktatói között jelen volt dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, aki énekével tette emlékezetessé a megnyitót.

A megnyitót követően Nagy Péter malomkutató, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület elnöke tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című kiállítás október 27-ig látogatható a SZE Apáczai Karon.

A kiállításról a Kisalföld napilap szeptember 28-i és október 1-i számában olvashatunk.
A gyorplusz.hu internetes újságban Kovács Andrea cikkét olvashatjuk Vízimalmok a tanítóképzőn címmel, amit Ács Tamásnak a megnyitón késztett kitűnő fotói egészítenek ki. https://www.gyorplusz.hu/gyor/vizimalmok-a-tanitokepzon/ 

A pápateszéri vásártér információs táblájától, a mellette álló kerékpártárolótól és esőbeállótól indulunk. A Markovics utcát elérve jobbra fordulunk, majd párszáz méter után, a Kultúrház épületét elérve balra, a Jókai utcába fordulunk. Az utca végén egyenesen megyünk tovább, a nemrégiben felújított murvás úton. Elérve és áthaladva a vasúti síneken balra fordulva a Kurali (Szabó), egyenesen a Kapcsándi (Szerecseni) malomhoz jutunk. Ha balra kanyarodunk, egy darabig még a vasúti sínek mellett vezet az út, majd jobbra fordul és a kiterjedt egykori malomtó mellett egy romosan is impozáns malomépület tárul a szemünk elé. Ebben a malomban egykor két vízikerékkel őrölték a gabonát. A 19. századi térképek „Szabók tava s malma” néven jelölik, a 20. század első felében Kurali, a háború után Földműves szövetkezeti malom volt a neve, az épület ma az önkormányzaté, de Kuroli Zoltán és felesége is szívükön viselik az egykori legnagyobb méretű pápateszéri malomépület sorsát.

Visszatérve a vasúti sínekhez, Bakonyszentiván irányába haladunk tovább, s hamarosan megpillantjuk az út mellett jobbra a Kapcsándi (Szerecsenyi) malom romjait. Ha túránk szervezésekor szerencsénk van és megfelelő időben kopogtatunk be Kapcsándi Istvánné Emmához, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület alapító tagjához, többet is megtudhatunk a pápateszéri és a bakonyszentiváni malomól. Az úttól balra, már bakonyszentiváni területen találjuk Szabó Pál és családja hangulatos pálinkafőzdéjét és mellette a példásan felújított egykori malomtavat. Szabó Pál ugyancsak aktív alapító tagja molnár céh egyesületünknek. Ha pálinkafőzés közben ideje engedi, ő is szívesen látja a malomtúrázókat.

A felnőttek kategóriájában Forsthoffer Csaba, a 14 éven aluliak csoportjában Szabó Dorina nyerte a IX. Pápateszéri Malomkupát.

Az elmúlt 4 év győztese, Birkás Géza idén a második helyre szorult. Ugyancsak második lett a gyermek kategória tavalyi győztese, Mezős Marcell. Gyermek kategóiában Jónás Olivér bronzérmes lett.

A községházán 2021 szeptember 24-én - a Pápateszéri Patakmalom Fesztivál keretében - rendezett malomjátéknak 15 résztvevője volt.

A malomkupát, okleveleket, érmeket és díjakat Völfinger Béla polgármester adta át.

Gratulálunk a győzteseknek!  

Résztvevők:


felnőttek:
Birkás Géza, Forsthoffer Csaba

14 év alattiak:
Birkás Ádám, Jurcsa Achiles, Szabó Dávid, Szabó Dorina, Bolla Ramóna, Szabó Elizabet, Jónás Olivér, Erdélyi Olivér, Kundi Kornél, Mezős Marcell, Háhn Márk, Zámbó Milán.

versenyigazgató: Forsthoffer István

a verseny szervezője: Nagy Péter

A IV. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál eseményeiről készült képek itt láthatók: https://photos.app.goo.gl/uN5jCV1vL6EKveg1A

A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület 2021. évi második közgyűlését 2021. szeptember 24-én (péntek) 14.00 órára összehívom.

Helyszín: Pápateszéri Tájház, Petőfi utca 13. (rossz idő esetén Községháza)

Tervezett napirend:

1. Tagfelvétel, tagdíjak befizetése

2. Beszámoló az egyesület 2020. évi tevékenységéről

3. Beszámoló az egyesület 2020. évi gazdasági tevékenységéről

4. Az egyesület 2021. évi eddigi tevékenységének ismertetése

5. Az egyesület 2021. évi eddigi költségvetésének ismertetése

6. Egyéb

Pápateszér, 2021. szeptember 10-én

Nagy Péter

elnök 

A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület és a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület - Csernáton együttműködési megállapodást kötött 2021. február 28-án.

A megállapodás értelmében együttműködünk 

  • a patakmalmok, a hozzájuk kapcsolódó molnár hagyományok felkutatása, megismerése, megismertetése és ápolása terén;
  • a régi malomépületek felkutatása, korhű állapotban való restaurálása, berendezése és bemutatása terén;
  • a céh-hagyományok felkutatása és bemutatása, közösségteremtő értékeinek megmentése terén,
  • valamint a molnár mesterség egykori szerszámainak, berendezéseinek gyűjtése, restaurálása, ezekből gyűjtemény létrehozása és a hagyományos technikák megismertetése érdekében.

 A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület és a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület tagjai lehetőségük szerint részt vesznek egymás rendezvényein, erősítik az egykoron patakmalmairól ismert két Kárpát-medencei település, Pápateszér és Csernáton kapcsolatát.

Kelt: Pápateszér - Csernáton, 2021. február 28-án

2021 februárjában együttműködési megállapodást kötöttünk a csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesülettel. 

Azt tervezzük, hogy 2021 augusztusában elsőként a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban mutatjuk be a Pápateszéri vízimalmok 2011 - 2021 című kiállítást, amit később bemutatunk majd Győrben, Pápán, Budapesten és természetesen Pápateszéren is.

Az erdélyi Csernátont és  dunántúli Pápateszért a vízimalmok nagy száma köti össze: előbbiben 34, utóbbiban 25 patakmalom őrölt egykoron. A koronavírus járvány idején kötött együttműködés célja a patakmalmok és a hozzájuk kapcsolódó molnár hagyományok felkutatása, megismertetése és ápolása.

  

Az M5 kulturális híradó, a Székely Hírmondó és a Háromszék napilap is beszámolt a Pápateszéri vízimalmok című kiállításunkról, amelyet 2021 augusztus 10-én nyitottunk meg Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeum főépületében.

Elsőként a házigazda, Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus köszöntötte a megjelenteket és fejezte ki reményét, hogy gyümölcsöző lesz a két éve kezdődött kapcsolat Pápateszér és Csernáton között. Ezt követően Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere röviden bemutatta a Veszprém megyei települést, ahol egykor 25 patakmalom őrölt, s mára két malomtulajdonos felújított egy-egy malmot. A kiállítást dr. Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató, a Károli Gáspár Református Egyetem docense nyitotta meg.

Emlékeztetett arra, hogy világhírnevet hozott Magyarországnak a magyar liszt a 19. század közepén, és ebben a kitűnő eredményben nemzedékek molnárjainak tudása halmozódik fel. „Nemzeti örökségeink ezek a malmok, melyeket meg kell becsülni – fogalmazott.

A megnyitót követően Nagy Péter malomkutató, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület elnöke tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A csernátoni kiállítás megnyitóján készült képek itt láthatók.

NP

VI. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál – szakmai nap

Hogyan keressünk vízimalmot a kataszteri térképen? - ez volt a címe a VI. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál szakmai napja nyitóelőadásának 2023 szeptember 15-én, a Községháza dísztermében.

A meghívó szerint Nagy Péter malomkutató ismertette a CATASTRUM folyóirat 2023. évi 2. számában megjelent cikkét, az előadásba azonban a helyszínen bekapcsolódott négy pápateszéri fiatalember - Földing Szabolcs, Földing Gábor, Jurcsa Krisztofer és Jurcsa Achilles – is, akik részt vettek a néhány héttel korábban, augusztus 13 – 17. között megtartott vízimalom túravezetők képzésén. A Pápateszéri Általános Iskola diákjai számot adtak a túravezetői képzésen szerzett tudásukról, majd oklevelet és túravezető feliratú, Pápateszér község címerével és Pápateszéri Patakmalom Fesztivál felirattal ékesített fehér pólót és kapucnis piros felsőrészt vehettek át Czibula György túravezetőtől és Völfinger Béla polgármestertől.

Ezt követően Laposa Tibor kerékpáros túravezető ismertette a pápateszéri vízimalmokhoz vezető túraútvonalat, amelyet 2022-ben járt be és rögzített a GPX formátumú útvonal tervező applikációban.

Czibula György a túravezetés szépségeiről beszélt és az augusztusi pápateszéri vízimalom túravezető képzés emlékezetes pillanatait villantotta fel.

A szakmai nap további részében Értékmentés összefogással (a Bögi malom felújítása) címmel Horváth Balázs, majd Egy malom új élete (a Kapcsándi – Schvarcz malom felújítása) címmel Schvarcz Sándor tartott vetítettképes előadást.

A 2023. évi Pápateszéri Patakmalom Fesztivál szakmai napját dr. Balázs György könyvbemutatója zárta. A néprajzkutató, molinológus MALOM KÖVEK címmel a közelmúltban megjelent könyvét ismeretette. A könyv Pozdoray János: A malomkövekről címmel 1905-ben Budapesten megjelent könyvének hasonmás kiadása, kiegészítve Pénzes István – Sebők Tibor: Pozdoray János kora, élete és munkássága; Csiffáry Gergely: A solymosi malomkőbányászat története; valamint Hála József: A sárospataki „francia malomkő” című tanulmányaival. A könyvet haszonnal forgathatják mindazok, akiket érdekel a magyarországi malomköves őrlés gyakorlata és emlékeznek még az A part alatt . . . kezdetű gyermekdal harmadik versszakára:

„ A malomba, a malomba

Három tarka macska, három tarka macska.

Egyik szitál, másik rostál,

Harmadik követ vág, harmadik követ vág.”

Aki szertné megtudni, hogyan kell a malomban követ vágni, olvassa el MALOM KÖVEK című könyvet.

Pápateszér, 2023. szeptember 19-én

Nagy Péter