Forogj malom, őrölj! - az őrlés magyarországi története
 

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum uradalmi magtárában kiállítás nyílt 2023 szeptember 20-án Forogj malom, őrölj! címmel. A 2024. október 31-ig látogatható tárlat - az időben visszafelé haladva - átfogó képet ad az őrlés magyarországi történetéről, benne a 25 pápateszéri vízimalomról.

A Skanzen nagyszabású kiállításával a pápateszéri malmok véglegesen felkerültek Magyarország malmos térképére. Ez utóbbi kijelentés szó szerint is igaz, az uradalmi magtár földszintjén érintő-képernyős térképen olvashatjuk Pápateszér nevét, s rákattintva kaphatunk további információt magyar és angol nyelven.

Az uradalmi magtár harmadik szintjén, neves magyar malomkutatók – Lambrecht Kálmán, Pongácz Pál, Sabján Tibor, Wöller István – munkásságának bemutatása mellett a pápateszéri vízimalmokról kapunk részletesebb tájékoztatást tablón és érintő-képernyőn.

Dr. Balázs György a felújított nyírádi vízimalomban.

Szentendrei kirándulásunk résztvevői a felújított szélmalom előtt 2024 április 13-án.

2024. április 18-án

Nagy Péter

elnök

Pápateszéri Molnár Céh Egyesület

A kiállítást, majd a Skanzen felújított malmait dr. Balázs György néprajzkutató, a kiállítás vezető kurátora, egyesületünk tagja mutatta be – köszönet érte. A képeket Horváth Gabriella, Nagy Péter és Völfinger Béla készítették.

 

<< Vissza