Az M5 kulturális híradó, a Székely Hírmondó és a Háromszék napilap is beszámolt a Pápateszéri vízimalmok című kiállításunkról, amelyet 2021 augusztus 10-én nyitottunk meg Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeum főépületében.

Elsőként a házigazda, Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus köszöntötte a megjelenteket és fejezte ki reményét, hogy gyümölcsöző lesz a két éve kezdődött kapcsolat Pápateszér és Csernáton között. Ezt követően Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere röviden bemutatta a Veszprém megyei települést, ahol egykor 25 patakmalom őrölt, s mára két malomtulajdonos felújított egy-egy malmot. A kiállítást dr. Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató, a Károli Gáspár Református Egyetem docense nyitotta meg.

Emlékeztetett arra, hogy világhírnevet hozott Magyarországnak a magyar liszt a 19. század közepén, és ebben a kitűnő eredményben nemzedékek molnárjainak tudása halmozódik fel. „Nemzeti örökségeink ezek a malmok, melyeket meg kell becsülni – fogalmazott.

A megnyitót követően Nagy Péter malomkutató, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület elnöke tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A csernátoni kiállítás megnyitóján készült képek itt láthatók.

NP

<< Vissza