Csernáton és Pápateszér után Győrben, a SZE Apáczai Csere János Kar központi épületében mutattuk be a PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című kiállítást, amelyet 2021 szeptember 29-én 14 órakor dr. Halbritter András Albert nyitott meg szép számú érdeklődő előtt. A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy Pápateszéren egykor 25 patakmalom őrölte a gabonát, szólt az 1975-ös építészeti felmérésről, melynek során a táncházmozgalom alapítói hat pápateszéri malmot mértek fel a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízásából. Összefoglalta a pápateszéri malmok megmentése érdekében az elmúlt években végzett munkát, majd utalt arra, hogy Nagy Péter, a pápateszéri malmok kutatója és e kiállítás létrehozója egykor dr. Barsi Ernő tanítványa volt a Győri Tanítóképző Főiskolán.

A megnyitón részt vettek a pápateszéri vízimalmok barátai, köztük Kapcsándi Gyula, valamint a Bögi malom makettjét felújító pápateszéri diákok - Bolla Ramóna, Jurcsa Szimonetta, Sárközi Hanna, Szabó Elizabet - tanárnőjük vezetésével. A kiállításnak helyet adó intézmény hallgatói és oktatói között jelen volt dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, aki énekével tette emlékezetessé a megnyitót.

A megnyitót követően Nagy Péter malomkutató, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület elnöke tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című kiállítás október 27-ig látogatható a SZE Apáczai Karon.

A kiállításról a Kisalföld napilap szeptember 28-i és október 1-i számában olvashatunk.
A gyorplusz.hu internetes újságban Kovács Andrea cikkét olvashatjuk Vízimalmok a tanítóképzőn címmel, amit Ács Tamásnak a megnyitón késztett kitűnő fotói egészítenek ki. https://www.gyorplusz.hu/gyor/vizimalmok-a-tanitokepzon/ 

<< Vissza