VI. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál – szakmai nap

Hogyan keressünk vízimalmot a kataszteri térképen? - ez volt a címe a VI. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál szakmai napja nyitóelőadásának 2023 szeptember 15-én, a Községháza dísztermében.

A meghívó szerint Nagy Péter malomkutató ismertette a CATASTRUM folyóirat 2023. évi 2. számában megjelent cikkét, az előadásba azonban a helyszínen bekapcsolódott négy pápateszéri fiatalember - Földing Szabolcs, Földing Gábor, Jurcsa Krisztofer és Jurcsa Achilles – is, akik részt vettek a néhány héttel korábban, augusztus 13 – 17. között megtartott vízimalom túravezetők képzésén. A Pápateszéri Általános Iskola diákjai számot adtak a túravezetői képzésen szerzett tudásukról, majd oklevelet és túravezető feliratú, Pápateszér község címerével és Pápateszéri Patakmalom Fesztivál felirattal ékesített fehér pólót és kapucnis piros felsőrészt vehettek át Czibula György túravezetőtől és Völfinger Béla polgármestertől.

Ezt követően Laposa Tibor kerékpáros túravezető ismertette a pápateszéri vízimalmokhoz vezető túraútvonalat, amelyet 2022-ben járt be és rögzített a GPX formátumú útvonal tervező applikációban.

Czibula György a túravezetés szépségeiről beszélt és az augusztusi pápateszéri vízimalom túravezető képzés emlékezetes pillanatait villantotta fel.

A szakmai nap további részében Értékmentés összefogással (a Bögi malom felújítása) címmel Horváth Balázs, majd Egy malom új élete (a Kapcsándi – Schvarcz malom felújítása) címmel Schvarcz Sándor tartott vetítettképes előadást.

A 2023. évi Pápateszéri Patakmalom Fesztivál szakmai napját dr. Balázs György könyvbemutatója zárta. A néprajzkutató, molinológus MALOM KÖVEK címmel a közelmúltban megjelent könyvét ismeretette. A könyv Pozdoray János: A malomkövekről címmel 1905-ben Budapesten megjelent könyvének hasonmás kiadása, kiegészítve Pénzes István – Sebők Tibor: Pozdoray János kora, élete és munkássága; Csiffáry Gergely: A solymosi malomkőbányászat története; valamint Hála József: A sárospataki „francia malomkő” című tanulmányaival. A könyvet haszonnal forgathatják mindazok, akiket érdekel a magyarországi malomköves őrlés gyakorlata és emlékeznek még az A part alatt . . . kezdetű gyermekdal harmadik versszakára:

„ A malomba, a malomba

Három tarka macska, három tarka macska.

Egyik szitál, másik rostál,

Harmadik követ vág, harmadik követ vág.”

Aki szertné megtudni, hogyan kell a malomban követ vágni, olvassa el MALOM KÖVEK című könyvet.

Pápateszér, 2023. szeptember 19-én

Nagy Péter

<< Vissza